Промени от 1ви април 2024


Уважаеми колеги,

Напомняме, че от днес 1ви април 2024 НЕ на шега влизат в сила няколко нововъдения за работата на аптеките:

1. Антимикробни продукти за системна употреба (J01) се предписват само на елелктронни предписания. Вече издадените преди 01.04.2024 г. хартиени рецепти се изпълняват по стария ред. Съгласно Наредба 4 давността на издадени рецепти за еднократно изпълнение е един месец.

2. Голям брой лекарствени продукти за сърдечно съдови заболявания от днес са с ниво на реимбурсация 100%. В прикачения файл можете да видите тези продукти. Променени са изискваниятана на НЗОК към аптечния софтуер, така че да НЯМА контрола в софтуера на аптеките, който да не позволява изпълнение на предписания с частично и напълно реимбурсирани лекарствени продукти на една рецепта едновременно. Това ще позволи изпълнение на вече издадени такива рецепти преди 01.04.2024 г., за които аптеките ще получават заплащане за отпускането на напълно платените продукти (5лв. за предписание) и ще формират надбавка на частично платените продукти. 

3. От днес влиза в сила предварителния контрол по верификацията от НЗОК. НЗИС няма да ви позволява да отпускате лекарствени продукти без да сте отписали опаковките в БОВЛ. За да получи НРН на отпускане, аптеките трябва да подават с всяко едно изпълнение по НЗОК всички верификационни номера на отписаните опаковки към НЗИС заедно с отговора от БОВЛ (прави се автоматично от вашия софтуер). Ако получите НРН на отписване, т.е. НЗИС не ви спре, значи всичко е наред. Напомняме, че НЗОК ще осъществява последващ контрол за реактивиране на вече отчетени опаковки и няма да ги заплаща. 

Поздрави!

Прикачени документи:


Сподели

Публикувана на 2024-04-01 07:42:42 | Прочетена: 2058 пъти