ПРЕССЪОБЩЕНИЕ 30.04.2020


Българският фармацевтичен съюз с категорична подкрепа от Международната федерация на фармацевтите (FIP)

Българският фармацевтичен съюз получи официален отговор от Международната федерация на фармацевтите (FIP) по случая с обвиненията към председателя на БФС проф. Асена Стоименова.

"С настоящото писмо бихме желали да изразим подкрепа за Българския фармацевтичен съюз (БФС), организация, която е наша членка, по казуса от 10 април 2020 г., при който Прокуратурата на Република България повдига обвинения срещу председателя на Управителния съвет на БФС проф. Асена Стоименова „във връзка със серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите в условията на въведено извънредно положение“, позовавайки се на чл. 326, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК)."

В подкрепата си, Международната федерация на фармацевтите, се обръща към властите в България, като подчертава ролята на магистър-фармацевтите, които предоставят основни услуги на първа линия във всяка една здравна система, и особено в условията на настоящата пандемия от коронавирус/COVID-19. "Призоваваме властите да оказват подкрепа на фармацевтите, чрез временни мерки за облекчаване на някои регулаторни процедури", се казва още в писмото.

Ключова е ролята на фармацевтите по цял свят в управлението на снабдяването с лекарства и като медицински специалисти те са в най-добра позиция да съветват пациенти относно налични генерични алтернативи за преодоляване на недостиг, предотвратяване на забавяне в лекарствената терапия, подчертава FIP.

Международната федерация на фармацевтите (FIP) изразява и подкрепя интересите на над 4 милиона фармацевти по цял свят. Българският фармацевтичен съюз е член на организацията, част от световното фармацевтично семейство. Писмото - подкрепа е подписано от Доминик Жордан, президент на Международната федерация на фармацевтите.


Сподели

Публикувана на 2020-05-08 11:59:15 | Прочетена: 1529 пъти