Mаг.-фарм. Мирослава Люцканова: От 1 април част от лекарствата за сърце и кръвно налягане стават безплатни или по-евтини за пациента


Ще има промяна в цената, която заплащат пациентите за редица лекарства за сърце и кръвно налягане, която ще влезе в сила от 1 април. Напълно безплатни ще бъдат около 50 лекарства, чиято стойност ще се поема на 100% от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). За друга група лекарства се предвижда Здравната каса да поема по-голям част от стойността им и тези медикаменти чувствително да поевтинеят. За промяната бе съобщено в официална публикация на сайта на НЗОК на 11 март.

Вече много хора се интересуват и ни питат кои медикаменти влизат в този списък, каза за медийна група „Добруджа“ магистър-фармацевтът Мирослава Люцканова – председател на Регионалната фармацевтична колегия (РФК) в Добрич. Медикаментите, които стават безплатни от 1 април, са сравнително евтини лекарства – т. нар. референти, а останалите при които има промяна, поевтиняват и са с доплащане от пациента, поясни председателят на РФК – Добрич.

Тя уточни, че в списъците не попадат комбинираните препарати (една таблетка, в която има повече от три лекарствени продукта), които се приемат от голяма част от пациентите с проблеми със сърцето или кръвното налягане.

Магистър-фармацевтът каза още, че всеки може да види пълния списък с лекарствата, които стават безплатни от 1 април, на сайта на НЗОК. Тя е категорична, че промяната е положителна за пациентите.

Ето и какво гласи официалното съобщение на сайта на НЗОК: "След получени положителни становища на Министерство на финансите и на Министерство на здравеопазването Надзорният съвет на НЗОК приема да се въведе през 2024 г. повишаване нивото на заплащане на списък от лекарствени продукти за домашно лечение, обединени в 52 групи /международни непатентни наименования/, предназначени за лечение на хронични сърдечносъдови заболявания."

Хиляди хронично болни пациенти със сърдечносъдови заболявания ще получават от аптеките предписаните от личните си лекари лекарства от тези групи напълно безплатно или с намалено доплащане. Промяната стана възможна след решението на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти за вписване на промените в Позитивния лекарствен списък.

Списъкът с лекарства за сърце и кръвно налягане, които се поемат на 100% от НЗОК от 1 април можете да видите на следния линк

Видеото може да видите ТУК

 

 

 

 

Източник: Добруджа Тв


Сподели

Публикувана на 2024-03-26 14:00:08 | Прочетена: 1072 пъти