БНР 01.02.2024 - Димитър Маринов: Не всички аптеки имат равен достъп до лекарствени продукти


Разговор по БНР на 01.02.2024 с участието на Димитър Маринов:

"Ние пряко нямаме отношение към лекарствоснабдяването, т.е. нито има някакви запазени количества за Фармацевтичния съюз, нито можем да направим нещо по-различно от това, което правят пациентите - да търсят лекарства по аптеките, където би трябвало да ги намират", каза пред БНР Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Той подчерта, че големият проблем е, че не всички аптеки имат равномерен и равноправен достъп до тези лекарствени продукти (инсулини) и затова не могат да изпълнят предписанията на своите пациенти: 

"От години, откакто е създадена системата СЕСПА, аптеките нямат достъп и това е законово забранено да виждат количествата или поне липсите на инсулини по определени складове, така че фармацевтът да може да открива къде има, за да осигури на своите пациенти", обясни Маринов.

Според него трябва да се търси вариант, при който, когато нещо е налично някъде на пазара в страната, да няма възможност определени търговци на едро да го задържат и да не го дават на аптеките, които да го предоставят на пациентите.  

"В момента така е направена системата, че имаме към 300 склада, а реално национално покритие имат едва няколко от тях. Всички останали са определени играчи, които се занимават с точно определени действия. Възможно е там да потъват или да се задържат определени количества. През тази система МЗ могат да видят, при ИАЛ са данните и те би трябвало да знаят. Но аптеките не могат да видят и ние от години искаме това да се отвори и да се вижда. Защото сега складовете казват, че нямат, но може и да има, аптеките няма как да видят това. ... Аптеките и складовете всеки ден подават данни за приход, разход и наличност. Ясно е къде е инсулинът. Трябва да се направи нормативна уредба, така че този, който има нужда от инсулин, да може да стига до него. Отдавна апелираме за това". 

Разговорът може да чуете ТУК.


Сподели

Публикувана на 2024-02-02 14:36:25 | Прочетена: 262 пъти