Маг.-фарм. Светослав Крумов пред Радио София: "Внасят ли напрежение електронните рецепти?"


Въвеждането на електрони рецепти за антибиотици и лекарства за диабет, както и електронните извинителни бележки за учениците внесе напрежение и дискомфорт. Лекари и фармацевти взаимно се обвиниха в преследване на търговски интереси спрямо определени медикаменти. От Българския лекарски съюз отново призоваха за проследимост на доставките, а Сдружението на общопрактикуващите лекари се обяви срещу генеричното заместване на лекарства в аптеките. Подробности по темата разказаха д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар и Светослав Крумов – главен секретар на Български фармацевтичен съюз.

Д-р Николова каза, че понякога не е възможно да бъде издадена електронната рецепта по една или друга причина и това, за което лекарите апелират е, да има изключения, в които да може да се издават бели рецепти.

"Това, за което ние говорим е, че трябва да има преглед. Защото в последно време остана малко в пространството. Ами те се издават електронно през приложението. Как се отразява прегледът на този пациент? Той прегледан ли е? Ако щете и фармацевтите имат тази борба така, както и ние, защото тук сме единомишленици, че трябва да се спре антибиотичната резистентност. Но съгласете се, че това нещо трябва да бъде осъществено, назначената терапия трябва да бъде след преглед и ако щете дори след някакви изследвания", заяви тя.

Крумов отбеляза, че когато започне да се прави иновация, първото нещо, което се случва е естественият отпор в системата. До момента старият начин е водел до неправилна употреба на лекарства.

"Фармацевтичното съсловие е изключително обидено от нападките на Лекарския съюз. Ние се опитвахме дълго време да спазваме добър тон, ще се опитаме и занапред да е така. Но всички доводи, които се изкарват срещу електронизацията, електронната рецепта, техническите проблеми, които неминуемо няма как да се решат веднага и присъстват, това, че се говореше как лекарите лекуват само с качествени продукти, как фармацевтите ги заменяли с некачествени, как няма контрол в аптеките, как няма никакво проследяване, това цели единствено и само да се отвлече вниманието от широката картина. А широката картина е, че лекарства и антибиотици все повече започват да липсват на пазара. Тяхната неправилна употреба води до сериозна резистентност. След около 30 години около 100 милиона души ще измрат само защото няма с какво да се лекуват. И това са данни на СЗО", подчерта той.

България е на едно от първите места по предписване на антибиотици и никой не е обследвал отпускането им, нито пък нерегламентираното им използване от пациентите, категоричен е Крумов. Той добави, че за първи път електронизацията осветлява тези процеси, както от страна на лекарите, така от страна на фармацевтите, но и от страна на пациентите.

"За мен има един друг много съществен проблем и това е, че както и при фармацевтите, така и при нас ние имаме позиции в списъците, които при нас съществуват и се оказва, че министерството не знае, че този медикамент го няма. Аз го изписвам, защото го виждам в списъка. И очаквам от другата страна. Защото след като той при мен е спуснат на коппютъра знам, че държавата го има и го изписвам. Но се оказва, че този медикамент не се внася. Или не се внася от този производител. И това, което ние поискахме за да няма напрежение и при лекарския кабинет и при фармацевтите в аптеката е, нека си направят една система с наличности", посочи д-р Николова.

Крумов отбеляза, че по отношение на спешните кабинети няма нищо спешно за назначаването на антидиабетен продукт или антибиотик. По думите на д-р Николова друг голям проблем е, че лекарите нямат достъп до досието на пациентите. Те призоваха за конструктивен диалог между двете съсловия за изглаждане на противоречията.

Цялото интервю можете да чуете ТУК:


Сподели

Публикувана на 2023-10-26 09:32:36 | Прочетена: 281 пъти