БТВ Новините: Забраната за износ на инсулин се удължава с още месец


С още месец се удължава забраната за износ на инсулин – тя трябваше да падне на 29 февруари, но ще е в сила до 31 март. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Илко Гетов.

„И едно оплакване да имаме, това за нас е сериозен сигнал“, подчерта Гетов. По думите му проблем са нерегулярните доставки, забавянето или отказа да се доставя.

„Регулярните доставки зависят от производителите, търговците на едро и аптеките“, коментира зам.-министърът.

По данни на пациентски организации проблемът с недостиг на инсулин в аптеките е от близо година. 

Проверка за наличностите на едно от най-търсените инсулинови лекарства установила, че в склад на търговците на едро, които снабдяват аптеките, има 383 опаковки, докато в склада на вносителя – над 20 хиляди.

От Асоциацията на търговците на едро с лекарства отговориха на твърденията на зам.-министъра: „Притежателите на лицензи за употреба не изпълняват на 100% нашите заявки. Това не ни позволява да изградим нужния буфер и ефектите от това са за пациента. Категорично отхвърляме всяко едно твърдение, че причините зад това са организационни, финансови или свързани с нежелание от наша страна да дистрибутираме тези продукти“.

Представителите на паралелната търговия реагираха негативно на поредната забрана за износ.

„Отново ни се обяснява, че някакъв износ пречи на пациентите да има достъп до лечение при положение че в България има големи количества които самият Гетов цитира“, коментира Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства.

От Министерството на здравеопазването призоваха гражданите да подават сигнали при липса на инсулин в аптеките.

Вижте коментара по темата на Пенка Георгиева, председател на пациентската организация „Заедно с теб“ и на главния секретар на Българския фармацевтичен съюз Светослав Крумов:

 Разговорът може да видите ТУК

 

 Източник: Бтв Новините


Сподели

Публикувана на 2024-02-28 12:43:18 | Прочетена: 2215 пъти