Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


Свободна Европа: Умишлена репресия или всяване на паника? Какво се случи с обвинението срещу Асена Стоименова


Възможно ли е една и съща прокуратура първо да проверява някаква нередност, а после да повдигне обвинение точно срещу този, който е предупреждавал за същата тази нередност?

Този въпрос е в основата на воденото срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова разследване, което преди месец приключи с предложение за освобождаването ѝ от наказателна отговорност и налагане на глоба. Една и съща прокуратура първо разпореди извършването на проверка заради липса на лекарства в аптечната мрежа, а след това повдигна обвинение за всяване на паника чрез фалшива информация на жената, която публично предупреди, че може да се стигне до същото - недостиг на лекарства заради коронакризата.

Успореднно с обвинението, Националната агенция по приходите (НАП) започна две проверки за 5-годишен период назад – едната е на Стоименова като физическо лице, а другата – на Българския фармацевтичен съюз. Те все още не са приключили.

В интервю за Свободна Европа Стоименова нарече цялата тази активност и бързина на институциите "умишлена репресия". Прокуратурата не отговори на въпросите на Свободна Европа.

Цялото интервю можете да прочетете ТУК.


Сподели

Публикувана на 2020-08-31 09:57:46 | Прочетена: 568 пъти